top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

עולים לכיתה א'? זה הזמן להתכונן

עודכן: 28 באוג׳ 2023

שלום כיתה א' - הנה כמה טיפים שיעזרו לך להכין את הילד שלך לקראת המעבר מהגן לבית הספר.


במעבר כמו בכל תקופה של שינוי נפרדים ממה שהיה עד עכשיו ומסתגלים למצב חדש ולא מוכר. כל מעבר מלווה ברגשות מעורבים. מצד אחד מתרגשים, שמחים ומצפים מצד שני, יש חששות ופחדים.


1. המעבר לכיתה א' הוא תהליך – אמנם ה – 1/9 זה יום אחד בו הילד עולה לכיתה א' אבל חשוב לזכור שכמו בכל מעבר, ישנו תהליך של הסתגלות שלפעמים לוקח כמה שבועות עד כמה חודשים עד שמתרגלים לשגרה החדשה. בסך הכל, רוב הילדים עולים לכיתה א' ומסתגלים בקלות.


2. להקשיב לילד ולמה שמטריד אותו – בגלל שאנחנו הולכים למקום שהוא לא נודע עבורנו ועבור הילד, חלק מהילדים חוששים ממה שיהיה. מאוד חשוב להקשיב לילד ולהבין היטב מה מטריד אותו. אל תנסו לסלק או להמעיט במה שעובר עליו במשפטים כמו: "לא נורא" או "יהיה בסדר". הקשיבו הקשבה אמיתית, והביעו אמפתיה לקשיים שהוא מעלה. אם למשל הוא חושש שלא יכיר חברים חדשים כדאי בהתחלה לומר: "כן אני רואה שאתה חושש מזה שלא תכיר אף אחד, זה באמת יכול להיות מצב לא נעים. בוא נחשוב ונעלה יחד פתרונות מה אפשר לעשות?" נוכל לשבת יחד עם דף הקשר ולראות יחד מי גר קרוב אלינו ולהציע לו להזמין חבר. אולי בהתחלה נעזור לו ליצור את הקשר, אבל בהמשך מומלץ לתת לו ליזום בעצמו.


3. היזכרו במעברים קודמים שהיו לילד בעבר וחשבו מה עזר לכם אז. למשל כשהילד עבר לגן עירייה או גן חובה, או עברתם למקום חדש – מה סייע לכם להרגיש טוב יותר? אפשר להכיר יחד את הסביבה החדשה, לבקר במקום החדש (איפה תהיה הכיתה שלך, השירותים, הספרייה, החצר, תחנת האוטובוס), להכיר את הילדים וההורים (ילדים, מורה, הורים אחרים), במפגש עם המורה לקראת שנת הלימודים להתחבר לילדים/הורים חדשים ולחבר בין הילדים כך שיהיו עוד דמויות מוכרות בתחילת השנה. אם יש אחים גדולים/בני דודים/שכנים בבית הספר אפשר ללמד אותם איפה הכיתה שלהם.

חפשו כל מידע שיאפשר לכם ולילד להיות רגועים – זה יעזור לכם בהפגת תחושת חוסר הוודאות ויתן לכם תחושה של שליטה.


4. הנטייה הטבעית של כל ילד היא ללמוד – מיום היוולדו, תינוק רוצה לצמוח ולהתפתח. במשך 6 שנים הילד שלנו למד דברים חדשים מדי יום, ויש לו כבר מיומנויות וכלים רבים בהם יוכל להשתמש בכיתה א' – מיומנויות חברתיות, התמודדות עם סמכות, כללים ודרישות, יכולת לשבת במפגשים, זיהוי אותיות ומספרים וכדומה. בכיתה א' הילד ממשיך לשכלל אותם בדרך שונה.


5. חזקו את הדימוי והביטחון העצמי של הילד על ידי כך שתאפשרו לו להיות עצמאיים. ילד עצמאי הוא ילד שמרגיש מספיק בטוח להתמודד עם כל אתגר שיבוא. חשבו יחד אילו דברים הוא כבר יכול וצריך לעשות בעצמו, ערכו שיחת תיאום ציפיות והדריכו אותו בתהליך. למשל: אם אני חושבת שהילד שלי כבר מספיק גדול להתקלח לבד – נשוחח על כך, בהתחלה אני יכולה לעמוד לידו במקלחת ולהדריך ואחרי כמה ימים הוא כבר יהיה מסוגל לעשות את זה בעצמו. אולי לא כל מה שיעשה בהתחלה יהיה מושלם, יחד עם זאת מאוד חשוב לראות את התהליך וההתקדמות שהוא עושה וגם לציין את זה בפניו! ("אני שמחה שאתה מתנסה לבד, שאתה לא מוותר, תראה כמה יפה התקדמת לעומת שבוע שעבר"). אפילו אם זה לא 100% הכירו בכל התקדמות והעריכו את ההשקעה שלו! זו הדרך הנכונה והבטוחה לחזק את העצמאות שלו.


טיפ חשוב בדרך לעצמאות: בדקו מה אתם עושים היום במקום הילד שתוכלו לשחרר ולהעביר אליו. אם לא נאפשר את העצמאות, בשלב מאוחר יותר יהיה קשה יותר לתקן! בכך שתלוו את הילד בתהליך (ולא תעשו במקומו) הילד ילמד לסמוך על עצמו ושהוא מסוגל להתמודד (מיומנות חשובה ביותר).


הימנעו ממשפטים שיוצרים לחץ וחרדה כמו: "אם ככה אתה מתנהג לא תעלה לכיתה א'", או "איך אתה מצפה להצליח בכיתה א' אם אתה….".


6. שיעורי בית - הורים רבים מוטרדים מעניין שיעורי הבית. מה אפשר לעשות? בשבוע הראשון אפשר לשבת יחד עם הילד ולסייע לו במה שצריך, הגדירו יחד זמנים שבהם הילד יישב לעשות שיעורי בית ולמדו אותו כיצד לחלק נכון את הזמן. חשוב לדבר על כך מראש ולהסביר לו מה הולך לקרות: "אנחנו נשב יחד בשבוע הראשון ולאחר מכן נחליט שאתה יושב לבד ואם אתה מתקשה אתה תקרא לי ואני אעזור לך".


7. השתמשו בשפת ה"יש" – כולנו חושבים ויודעים כמה נהדרים הילדים שלנו. העניין הוא שלא תמיד אנחנו אומרים להם את זה (בדרך כלל אנחנו מתמקדים יותר במה צריך לשפר ולתקן). כדי להצמיח דימוי עצמי של ילד, חשוב שהוא יחשוב על עצמו דברים טובים. איך זה יקרה? פשוט מאוד, אנחנו נספר לו על כך. הילד ישב בסבלנות ובשקט בזמן שקראתי לו סיפור? שקפו לו כמה סבלנות וסקרנות יש לו כי הוא ישב והקשיב במשך דקות ארוכות.


טיפ חשוב להעלאת דימוי עצמי: הילדים שלנו עושים ומסוגלים להכל! כל מה שתרצו לשפר ולחזק אצל הילד שלכם – חפשו סיטואציה הכי קטנה שמעידה על כך (סבלנות, יכולת להתאפק, יכולת לחלוק) וספרו לו מה ראיתם! זה מה שיעזור לילד שלכם לעשות עוד מאותם דברים חיוביים ולחשוב דברים טובים על עצמו.


רוצים לדעת וללמוד כיצד עוד תוכלו לעזור לילד שלכם לקראת המעבר? רוצים לקבל כלים נוספים שיעזרו לכם להצמיח את הילד שלכם ולתת לו דימוי עצמי גבוה לקראת כיתה א'?

מוזמנים ליצור קשר

 
 
 

Comments


bottom of page