כיתה א' זו לא רק תיק חדש – זו סערה רגשית: למה כל ילד צריך הכנה רגשית וחברתית לכיתה א', ואיך אתם – ההורים – יכולים לעשות את ההבדל
- Shirley Agami-Turjeman
- 21 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות

"אני לא מבינה… הוא יודע לקרוא ולכתוב, הוא ילד חכם, הוא אפילו התרגש להתחיל בית ספר – אז למה הוא חזר מהכיתה עצוב, שקט, מסרב ללכת שוב?"
המשפט הזה, או וריאציה שלו, חוזר על עצמו אצל אינספור הורים. הם השקיעו בלימוד אותיות, במספרים, קנו קלמר נוצץ ונעלי ספורט חדשות – אבל פספסו את הדבר הכי חשוב: הכנה רגשית וחברתית לכיתה א'.
כן, זה חשוב לא פחות מלהכיר את האותיות. כי כיתה א' היא קודם כל אתגר רגשי, חברתי והתנהגותי – שדורש מהילד כוחות פנימיים שלא תמיד יש לו בגיל הזה. ילד שלא מקבל תמיכה רגשית בתקופה הזו, עלול לחוות בלבול, חרדה, תחושת כישלון או דחייה. לעומת זאת, ילד שמגיע עם כלים רגשיים – ידע לבקש עזרה, ידע להרגיע את עצמו, ידע להתמודד עם תסכול – יוכל להרגיש בטוח גם בתוך השינוי.
למה צריך בכלל הכנה רגשית וחברתית לכיתה א'?
חשבתם על זה פעם שכשהילד שלכם עולה לכיתה א' הוא בעצם נכנס לעולם חדש לגמרי?
הוא צריך להתמודד עם קבוצה חדשה, להגיב לדמות סמכות חדשה (המורה), להיפרד מכם בבוקר ולדעת שהוא יכול להסתדר לבד, לווסת תסכולים, לבקש עזרה, להתמודד עם תחושת כישלון ולשרוד רגשית את ההפסקה, השיעור, או הכישלון הראשון.
וכדי לעשות את כל זה – הוא צריך לא רק "לדעת לחשב", אלא לדעת איך להרגיש בתוך מצבים חדשים ומבלבלים. בדיוק בגלל זה, הכנה רגשית לקראת כיתה א' היא לא מותרות – היא מפתח להסתגלות תקינה.
המעבר לכיתה א': שינוי עמוק עם פוטנציאל לסטרס גבוה
המעבר לכיתה א' הוא לא סתם שלב. מדובר באחד המעברים הדרמטיים ביותר שילדים חווים. הוא דורש מהם להסתגל לא רק למסגרת לימודית חדשה, אלא גם לשינוי בזהות: מילד בגן שמשחק רוב היום בבת אחת הוא הופך לתלמיד לומד שדורשים ממנו לתפקד לפי חוקים, כללים וציפיות – ולא תמיד לפי מה שהוא מרגיש בפנים. המעבר כולל שינויים רגשיים, חברתיים, קוגניטיביים והתנהגותיים – ולרוב מתרחש בעוצמה ובמהירות שמפתיעים גם את ההורים.
אתגרי ההסתגלות בכיתה א' – מה באמת קורה שם?
בהיבט הרגשי, הילד חווה רגשות חדשים – פרידה, תסכול, בלבול, התרגשות, פחד – והוא נדרש להבין ולווסת אותם לבד. לדוגמה: להיפרד מההורה מבלי להישבר, להירגע אחרי כישלון, להכיל את עצמו בתוך סיטואציה עמוסת רגשות.
בהיבט החברתי, הוא צריך להשתלב בקבוצה חדשה, ליצור קשרים, להבין כללי משחק ודינמיקה קבוצתית – לפעמים גם להתמודד עם דחייה או חוסר שייכות.
בהיבט הקוגניטיבי, נדרשות ממנו הבנת הוראות מורכבות, תפקוד ברצף פעולות, ריכוז ממושך ועמידה בלחץ של למידה.
ובהיבט ההתנהגותי, עליו להפגין שליטה עצמית, להמתין, לציית, להתארגן לבד ולנהל את עצמו – בכל יום מחדש.
אז בואו עכשיו תגידו לי שזה ממש עניין זניח לעלות לכיתה א'. ומה קורה אם הילד לא מוכן לכך רגשית? הוא עלול להראות סימנים של מצוקה – לפעמים כחרדה, לפעמים כהתפרצויות זעם, או חוסר רצון ללכת לבית הספר.
ומה איתכם – ההורים?
הורים רבים שואלים את עצמם: "למה הילד שלי לחוץ לקראת כיתה א'?" או "איך אני יכול לעזור לו להסתגל?" אבל האמת היא שגם אתם עוברים מעבר רציני. אתם חווים פרידה מסוימת, חרדה סמויה, אולי חשש שלא מדברים עליו בקול. ההורה הופך ממי שנמצא ליד הילד כל הזמן – למלווה מהצד. לכזה שאמור להיות יציב, מחזיק, מכיל – גם כשהוא עצמו לא בטוח מה נכון לעשות.
הורות רגשית כהתערבות מווסתת
מחקרים מראים שהשפעת ההורים על הסתגלות רגשית לכיתה א' היא משמעותית. כשילד חש שמבינים את רגשותיו, נותנים להם שם ומגיבים אליהם בחמלה – הוא מפתח חוסן. התנהגות הורית כזו מייצגת גישה שנקראת Emotion Coaching – שבה ההורה לא מבטל את הרגש אלא פוגש אותו. מקשיב. מכיר בו. שואל שאלות. ורק אז – מדריך.
לעומת זאת, אמירות כמו "מה יש לך לדאוג?" או "תתמודד, אתה כבר ילד גדול" – משאירות את הילד לבד.
איך תומכים בילד רגשית לקראת כיתה א'?
מדברים מראש על השינוי הקרב – במילים שילד יכול להבין
נותנים לגיטימציה לחששות, שואלים: "מה אתה מדמיין שיקרה?"
מזכירים לו שהוא לא לבד – שיש לו עם מי לדבר
נותנים דוגמה מהילדות שלנו – "גם אני פחדתי בהתחלה…"
ובעיקר – מייצרים שיח רגשי פתוח, שקט ובטוח
ואם אתם רוצים לעזור לילד שלכם – אני מזמינה אתכם להצטרף לתוכנית ההכנה הרגשית-חברתית לקראת כיתה א'. זו לא תוכנית על אותיות. זו תוכנית על חוסן, ועל הדברים החשובים באמת.
Comments