ילדים לומדים - להכין עוגה וערכים במשפחה
- Shirley Agami-Turjeman
- 25 בדצמ׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 28 באוג׳ 2023
מה הקשר בין הכנת עוגה עם הילדים שלנו לבין הקניית ערכים במשפחה?

הבן שלי אוהב לאפות עוגות. אוהב לשבור את הביצים, למדוד ולשפוך קמח וסוכר, להפעיל את המיקסר ובעיקר אוהב לטעום. בפעם האחרונה שהכנו עוגה יחד לקראת יום הולדת שחגגנו במשפחה, הבנתי שבעזרת תהליך של הכנת עוגה, אנחנו ההורים יכולים ללמד ולהעביר לילדינו ערכים ומסרים שחשובים בבית שלנו.
אז מה הקשר בין הכנת עוגה לערכים? הנה כמה מהתובנות שלי:
כללי זהירות ובטיחות – בעבודה עם חפצים חדים, תנור חם או אש גלויה – אין הרבה מקום למשחקים. ישנם חוקים עליהם לעולם לא נתפשר על מנת שנוכל לשמור על בטיחות ילדינו ולכן בכל הנוגע אליהם אנחנו נהיה ברורים וחד משמעיים.
ערך של שיתוף פעולה – כשמשתפים פעולה, כל אחד תורם את חלקו בעשייה המשותפת וביחד אנחנו יעילים יותר, זריזים יותר, יש לנו יותר רעיונות – ובכלל הרבה יותר כיף יחד.
תחושת שייכות – כשילד משתתף בתכנון ובהכנות הוא מרגיש שהוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה. אנחנו יכולים להתייעץ לגבי איזו עוגה להכין, להכין יחד רשימת קניות וכמובן להכין יחד – בזכות התהליך המשותף הילד מרגיש שסופרים אותו ושדעתו נחשבת.
ערך ההתנסות והלמידה – אף אחד מאיתנו לא נולד שף מדופלם. מי מאיתנו שהיתה לו ההזדמנות להתנסות בבישול שיכלל את המיומנות שלו עם השנים. אם אנחנו רוצים להעביר לילד מסר שהוא יכול לעשות כל מה שרק יבחר, כדאי שילמד שיש גם תהליך שצריך לעבור בדרך להשגת המטרה.
ערך הסבלנות ודחיית סיפוקים – מרגע הכנת העוגה ועד שנאכל אותה עובר זמן רב. פיתוח סבלנות ודחיית סיפוקים הם שני ערכים חשובים שתורמים רבות להתפתחות הילד במסע לקראת היותו אדם בוגר. כדי ליהנות מפרוסת עוגה צריך להשקיע, לחכות בסבלנות. ככה זה בחיים - אף אחד לא יגיש לנו מה שנרצה על מגש של כסף לכן חשוב לי שהילד ילמד להיות סבלני, שיעריך את הזמן וההשקעה הדרושים בדרך להשגת המטרה.
עבודה קשה יכולה להיות גם מהנה – עבודה במטבח היא עבודה קשה. החל מקניית המצרכים, תהליך החיתוך וההכנות, זמן הבישול, וכמובן הניקיונות בסוף. לתוך כל המשימות האלה אפשר לשלב גם כיף – להשמיע מוזיקה שאוהבים ולרקוד תוך כדי, לשטוף כלים יחד וכדומה. לא חייבת להיות הפרדה בין כיף לבין עבודה. שניהם יכולים להתקיים יחד.
להעריך את עבודתם של אחרים – כשילד צעיר מתנסה בעצמו במה שנראה לו לעיתים מובן מאליו, הוא פתאום מבין כמה עבודה ומאמץ נדרשים על מנת שתופיע עוגה על השולחן.
התוצאה לא תמיד מושלמת, והיא לא בהכרח הדבר החשוב ביותר – לא תמיד עוגה יוצאת מושלמת, ולא משנה כמה השקענו לא תמיד דברים יוצאים כמתוכנן. אבל עוד לפני ההצלחה או הכישלון – חישבו על הדרך שעברנו… הרווחנו חוויה משותפת ויחסים טובים על הילדים – ואנחנו בוחרים פה במודע במה נתמקד: בכישלון או בתהליך. התמקדות בתהליך מעודדת את הילד להמשיך ולהתנסות ולא להתייאש מהקשיים שיבואו בכל מיני תחומים (לימודים, עבודה, חברים…).
עצה קטנה לסיום. כשאתם הולכים לאפות עוגה עם הילדים וודאו שיש לכם מספיק זמן וסבלנות על מנת שתוכלו ליצור אווירה רגועה שתאפשר לילדים ולכם חוויה אמיתית ונינוחה של למידה. זכרו שילדים לומדים ומפנימים מסרים ותובנות טוב יותר דרך חוויות ופחות ממה שאנחנו אומרים להם. היו אתם התגלמות הערכים שאתם מאמינים בהם, שמרו תמיד על יחסים טובים עם הילדים ויש סיכוי גדול יותר שהילדים יאמצו את הערכים שלכם.
Comments