top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

"אפשר לחוש בדידות גם בקרב בני אדם" (מתוך: הנסיך הקטן)

עודכן: 28 באוג׳ 2023

כל אחד מאיתנו צריך להרגיש שייך במקום בו הוא נמצא. זה הבסיס הראשוני עליו דיבר אלפרד אדלר. איך נעזור לילד שלנו להרגיש אהוב ולמה חלקם בוחרים בהתנהגות מפריעה כדי להרגיש שייכים?


כבוגרים וכילדים אנחנו משתייכים להרבה קבוצות בו זמנית (עבודה, חברים, בית ספר, גן, חוג כדורגל) אבל עד כמה באמת אנחנו מרגישים שייכים באותו מקום?

תחושת שייכות זו ההרגשה הפנימית, הידיעה והביטחון שאני אהוב, רצוי ומקובל במקום בו אני נמצא – זו המטרה של כל אדם באשר הוא, ממש כמו אוויר לנשימה (אי אפשר בלי זה).


חישבו על מקום חדש שהגעתם אליו ובו לא נתנו לכם יחס טוב, התעלמו מכם, העבירו עליכם ביקורת, לא שיתפו אתכם בהחלטות… איך הרגשתם?

סביר להניח שבמקום כזה לא תהיו במיטבכם ולא תרצו לשתף פעולה.

גם הילד שלנו מחפש מקום ותחושת שייכות במשפחה שלו, ויש לו דרכים רבות להגיע לשם – זה יכול להיות בעזרת שיתוף פעולה כמו להיכנס למקלחת וללכת לישון בזמן או להגיע לשולחן האוכל יחד עם כולם, לקיחת חלק במטלות הבית, ציונים טובים ועוד ועוד…


דרך נוספת להרגיש שייך היא בעזרת התנהגויות מפריעות – להפריע לי כשאני מדברת בטלפון, לא לענות כשקוראים לו, לסרב לאסוף את הצעצועים או לכל בקשה לשיתוף פעולה מצידו.

למה זה קורה?

ילד לא מסוגל לשאת התעלמות מההורים שלו, וכל יחס מבחינתו עדיף – לרוב, אנחנו ההורים, מתייחסים אליו כשהוא מפריע לנו וכך בטעות הילד לומד שאנחנו מעניקים יחס כשהוא מקלל, מרביץ, צועק וכדומה.


התפקיד שלנו, הוא להוביל, ליזום ולאפשר לילד שלנו להרגיש שייך על ידי התנהגויות חיוביות. הצעד הראשון יהיה לתת התייחסות על התנהגות שאנחנו רוצים לראות ממנה יותר בבית: הילד ישב ושיחק לבד כמה דקות? הזדמנות נהדרת להאיר לו משהו על כך, איפשר לי לדבר בטלפון ללא הפרעה? מצוין! ציינו זאת באוזניו. החזיר למקום צעצוע אחד? נהדר.

כל דבר מהווה התחלה טובה.

רוצים עוד הזדמנויות לאפשר להם להרגיש שייכים? תאפשרו להם לעשות כל מיני דברים חשובים שגדולים עושים, תנו להם לעזור לכם כשהם רוצים ומבקשים (וזה קורה הרבה!), ספרו להם כמה הם גדלו ומה הם מסוגלים לעשות לבד (שלא יכלו לעשות לפני כמה חודשים), תכבדו גם את הצרכים שלהם כשווי ערך לצרכים שלכם – ואם הצרכים מתנגשים, פשוט נהלו איתם שיחה בגובה העיניים – "בוא נבדוק איך שנינו יכולים לממש את הצורך שלנו כרגע: אני אלך לנוח חצי שעה כי אני מאוד עייפה וחייבת לנוח ואתה תשחק לבד או תצפה בתוכנית טלוויזיה, מה דעתך?" – לאט ובסבלנות תצליחו לסלול את הדרך לתחושת שייכות חיובית וטובה ומכאן כבר יגיע שיתוף הפעולה.

 
 
 

Comments


bottom of page